VANLIGA FRÅGOR VID FOTOGRAFERING

Här får du både frågor och svar som kan vara till hjälp för att förstå hur allt går till.

Magdalena Bäckman Porträttfotografi Markaryd Porträtt
Magdalena Bäckman Porträttfotografi Markaryd Porträtt
Magdalena Bäckman Porträttfotografi Markaryd Noomi
Magdalena Bäckman Porträttfotografi Markaryd Porträtt barn
Magdalena Bäckman Porträttfotografi Markaryd Syskonfoto student

– VILKA TYPER AV FOTOGRAFERINGAR ERBJUDER DU?

Det jag gör mest är porträttfotografering, som såklart kan se väldigt olika ut beroende på vem som vill bli fotograferad och vad bilderna ska användas till. 

För privatpersoner handlar det om att fånga personligheten eller skapa konstnärliga porträtt som sen blir vackra produkter; inramningar till väggen eller en samling bilder från en viss tid i livet, för att föreviga relationer eller för att kunna ge bort till sina nära. Jag erbjuder klassiska porträtt, barnporträtt, dansinspirerade porträtt, mer kreativa och konstnärliga porträtt och gravidfotografering. 

För företag handlar det om att visa upp sin personal på ett proffsigt sätt, välkomnande ansikten som undervisar och möter kunden redan innan första kontakten. Det kan vara genom klassiska företagsporträtt, mer kreativa företagsporträtt och bilder för personligt varumärke, för dig med ett litet företag som önskar kreativa porträtt i studio eller i din miljö, bilder som berättar lite mer runt omkring.

Jag erbjuder även produktbilder, miljöbilder och interiörbilder.

PORTRÄTTFOTOGRAFERING PRIVAT ( se längre ner för företag)

– VEM ÄR FOTOGRAFERINGEN FÖR?

För dig som, precis som jag, uppskattar det vackra i livet, som gärna stannar upp mitt i vardagsrytmen för att njuta av det som är nu, stort som smått. För dig som vill, på något sätt, stanna tiden med dina barn, föreviga livet nu i bilder. Bilder som också kan bli ett konstverk på väggen eller en samling att plocka fram om 10, 20, 50 år -när allt ser annorlunda ut. För dig som kanske lite i smyg drömmer om vackra bilder på dig själv, porträtt som får leva kvar länge, kanske för dina barn och barnbarn, eller för dig själv, för att minnas denna tid. För dig som inte riktigt vågar ta dig till en fotograf för att bli fotograferad – jag tar gärna din hand och leder dig genom en rolig upplevelse och med resultat i fina porträtt du inte kommer ångra att du satsade på, min förhoppning är att du lämnar studion med högre självförtroende och en skatt av bilder som får dig att uppskatta dig själv ännu mer. Jag älskar att fota mamma-dotter-bilder, att fånga relationen på bild, men också att fota var och en för sig, lyfta era bästa sidor och ge er minnen för livet och i detta ge er en gemensam upplevelse ni bär med er.

– VAR SKER FOTOGRAFERINGEN?

I min studio på Östergatan 4 i Markaryd. Här har jag ett litet rum med fint ljus. Jag använder mest dagsljus men ibland också blixtljus. Jag fotar även ute om man önskar det.

– VILKA DAGAR OCH TIDER BOKAR DU IN?

Måndag-torsdag vid 11-tiden bokar jag helst in, då är ljuset in i studion bra, sommar som vinter. 

– HUR LÅNG TID TAR FOTOGRAFERINGEN?

Ungefär en timme, då hinner vi 2-3 olika klädval. 

– HUR LÅNGT I FÖRVÄG BEHÖVER JAG BOKA?

2-4 veckor i förväg.

– HUR MYCKET KOSTAR DET?

En del spenderar 3.000 kr, andra 20.000 kr. När du kommer tillbaka för att titta på bilderna hjälper jag dig gärna för att komma fram till vad som passar dig och din budget bäst, om du inte redan i förväg vet vad du vill.

Fotografering i studion kostar 1.250 kr och på annan plats 2.000 kr. Inramningarna börjar på 2.500 kr och priset ökar med storleken. Samlingsboxarna börjar på 8000 kr och ökar i pris med antalet bilder i boxen.

HUR BETALAR MAN?

Fotograferingen betalas via Swish samma dag som fotograferingen. Bilderna betalar du via Swish när du hämtar dem.

– KOMMER VI PLANERA FOTOGRAFERINGEN TILLSAMMANS?

När du bokat en dag och tid kommer jag guida dig och berätta hur du kan förbereda dig för att vi ska få ut så mycket som möjligt av din fotostund. Vi kommer gå igenom klädval och stil på fotografier så vi vet var vi har varandra och att jag har koll på vad du dras till för typ av porträtt. Vi hjälps åt i processen fram till din dag i studion och vidare till leverans av bilder.

– ÄR DET OK OM JAG VISAR DIG INSPIRATIONSBILDER INFÖR MIN FOTOGRAFERING? 

Det är en fördel att jag får se i bild det du tycker om, det kan vara svårt att förmedla visioner och känslor i bara ord. Utgå främst ifrån mina bilder, då är vi inom min stil och min förmåga, men med det i tanke får du gärna göra mood boards för att förmedla känsla och stil även med andra fotografers bilder. 

– FÅR JAG TA MED MIG EN VÄN TILL FOTOGRAFERINGEN?

Det får du gärna. Vill ni ta någon bild tillsammans planerar vi för det i förväg, men vill du bara ha ett extra stöd och sällskap går det såklart bra!

– VAD HÄNDER EFTER FOTOGRAFERINGEN?

Då kommer jag gå igenom alla bilder, välja ut och arbeta med dem för att ca två veckor senare presentera dem för dig i min studio. Favoriterna kommer vara framkallade och du har möjlighet att få dem med dig hem redan samma dag. Vill du beställa större inramningar väljer du antal och storlek för att efter ytterligare ett par veckor hämta dem.

– VILKA PRODUKTER ERBJUDER DU OCH VARFÖR?

I min skapandeprocess blir känslan av att hålla i och titta på fotografierna utanför skärmen själva finalen. Jag njuter så av att bilden nu finns på material jag älskar. Jag har valt att skriva ut dem på ett matt arkivbeständigt papper som står sig över tid. Jag har valt kvalitetsprodukter i hela mitt sortiment för att bilderna ska kunna följa dig länge. Monterade bilder i passepartout kan stå för sig själva i en hylla, ramas in eller samlas i en box. Jag har en Rambox och en Stängd box, båda handgjorda i Italien (se mer om produkterna här). Inramade bilder monteras bakom glas som minskar reflexer och skyddar mot UV ljus för att bilden ska stå sig längre över tid. Vid alla bildköp ingår en digital kopia.

– HUR LÅNG TID TAR DET INNAN JAG FÅR MINA PRODUKTER?

Väljer du att köpa de bilder som är framkallade när du kommer till din bildvisning får du med dig dem direkt. Då finns en box redo för dig att samla dina favoriter i. Väljer du att rama in några av de framkallade bilderna monterar jag dem i ram medan du väntar om du vill, annars tittar du in någon dag senare för att hämta. De större inramningarna beställer jag efter dina val och dessa kan hämtas efter ytterligare ett par veckor.

– HUR TÄNKER DU OM BILDREDIGERING?

Bildredigeringen är del i mitt skapande. Jag uppskattar det äkta och autentiska och förändrar så lite som möjligt. Det jag gör i mitt redigeringsflöde är att minska eller plocka bort sådant som tar uppmärksamheten mer än det gör när man möter en person i verkliga livet. Beroende på vilken stil det är på fotograferingen behandlar jag på olika sätt. Med de mer kreativa och konstnärliga porträtten tar jag mig ofta mer frihet i ljus och färg. Har du önskemål och tankar om hur dina bilder ska behandlas går vi igenom det innan jag påbörjar arbetet med bilderna. Jag erbjuder både färg och svartvit behandling.

– KAN JAG SKRIVA UT BILDERNA SJÄLV?

Vid varje bildköp ingår en digital kopia. Den har du rätt att skriva ut själv och använda som du vill, dock utan att förändra i bilden så som genom filter eller beskärning. Bilderna får inte säljas vidare.

– KAN JAG BESTÄLLA PRODUKTER I EFTERHAND?

Jag sparar dina bilder. Jag har dem sparade på mer än ett ställe och så länge tekniken fungerar finns bilderna kvar och du har möjlighet att beställa vad du vill även i efterhand.

– FÅR JAG POSTA BILDERNA PÅ SOCIALA MEDIER?

Det får du gärna göra, då tillsammans med mitt namn bredvid och utan att förändra i bilden så som genom filter eller beskärning.

– KOMMER DU VISA MINA BILDER ONLINE?

Jag visar gärna upp bilderna på dig/er på min hemsida, i sociala medier, i min studio och i tryckt reklam. Har du speciella önskemål om vad du vill eller inte vill ska visas upp så pratar vi om det, jag publicerar aldrig något mot din vilja.

– VAD HÄNDER OM JAG MÅSTE BOKA OM?

Då mailar du eller ringer mig så snart du ser att du har förhinder så kommer vi överens om hur vi bäst bokar om.

Magdalena Bäckman Porträttfotografi Markaryd Företagsporträtt Christoffer
Porträttfotografi Markaryd Företagsporträtt Tilda c/o Markaryd
Porträttfotografi Markaryd Företagsporträtt Hamiltone
Magdalena Bäckman Porträttfotografi Markaryd Porträtt barn
Porträttfotografi Markaryd Företagsporträtt Marie

PORTRÄTTFOTOGRAFERING FÖRETAG

– VEM ÄR FOTOGRAFERINGEN FÖR?

För er som vill visa upp ert företag med proffesionella bilder. Det kan vara genom porträtt och gruppbild på era anställda så människor som besöker er hemsida får ett trevligt första möte, bilder för LinkedIn, Facebook eller Instagram. För det lilla företaget kan vi tillsammans arbeta fram hur vi på ett kreativt sätt kan presentera dina idéer och lyfta ditt personliga varumärke.

– VAR SKER FOTOGRAFERINGEN?

I min studio på Östergatan 4 i Markaryd. Här har jag ett litet rum med fint ljus. Jag använder mest dagsljus men ibland också blixtljus. Jag fotar även ute om man önskar det.

– VILKA DAGAR OCH TIDER BOKAR DU IN?

Måndag-torsdag vid 11-tiden bokar jag helst in, då är ljuset in i studion bra, sommar som vinter. 

– HUR LÅNG TID TAR FOTOGRAFERINGEN?

Det styrs av hur många ni är som ska fotograferas och hur många varianter ni önskar för varje person. Förslagsvis gör vi upp ett tidsschema med 10 minuter per person där ni avlöser varandra i min studio, då hinner vi ett porträtt per person. Personen som precis har fotats får se bilderna på kameran och välja ut sin favorit om hon/han önskar innan det är dags för nästa.

– HUR LÅNGT I FÖRVÄG BEHÖVER JAG BOKA?

2-4 veckor i förväg.

– HUR MYCKET KOSTAR DET?

Fotograferingen kostar 1000 kr/timme i studion och 1600 kr/timme på annan plats/lokal. Digital bild 1200 kr/st. Moms tillkommer.

HUR BETALAR MAN?

En faktura på 14 dagar mailas till er efter att ni mottagit era bilder.

– HUR FÖRBEREDER JAG MIG INFÖR FOTOGRAFERINGEN?

Vi pratar ihop oss inför fotostunden och jag kommer gärna med tips och idéer på hur vi bäst presenterar ert företag i bild.

– ÄR DET OK OM JAG VISAR DIG INSPIRATIONSBILDER INFÖR MIN FOTOGRAFERING? 

Det är en fördel att jag får se i bild det du tycker om, det kan vara svårt att förmedla visioner och känslor i bara ord. Utgå främst ifrån mina bilder, då är vi inom min stil och min förmåga, men med det i tanke får du gärna göra mood boards för att förmedla känsla och stil även med andra fotografers bilder. 

– VAD HÄNDER EFTER FOTOGRAFERINGEN?

Då kommer jag gå igenom alla bilder, välja ut och arbeta med dem för att presentera dem digitalt för dig som beställt 1-2 veckor efter fotograferingen. De bilder ni väljer att köpa lägger jag på ett usb-minne eller mailar via en länk.

– HUR LÅNG TID TAR DET INNAN VI FÅR BILDERNA?

1-2 veckor efter fotograferingstillfället.

– HUR TÄNKER DU OM BILDREDIGERING?

Bildredigeringen är del i mitt skapande. Jag uppskattar det äkta och autentiska och förändrar så lite som möjligt. Det jag gör i mitt redigeringsflöde är att minska eller plocka bort sådant som tar uppmärksamheten mer än det gör när man möter en person i verkliga livet. Beroende på vilken stil det är på fotograferingen behandlar jag på olika sätt. Med de mer kreativa och konstnärliga porträtten tar jag mig ofta mer frihet i ljus och färg. Har du önskemål och tankar om hur dina bilder ska behandlas går vi igenom det innan jag påbörjar arbetet med bilderna. Jag erbjuder både färg och svartvit behandling.

– FÅR VI POSTA BILDERNA PÅ SOCIALA MEDIER?

Det får ni gärna göra, då tillsammans med mitt namn bredvid och utan att förändra i bilden så som genom filter eller beskärning.

– KOMMER DU VISA VÅRA BILDER ONLINE?

Jag visar gärna upp bilderna på dig/er på min hemsida, i sociala medier, i min studio och i tryckt reklam. Har ni speciella önskemål om vad du vill eller inte vill ska visas upp så pratar vi om det, jag publicerar aldrig något mot er vilja.

– VAD HÄNDER OM JAG MÅSTE BOKA OM?

Då mailar du eller ringer mig så snart du ser att du har förhinder så kommer vi överens om hur vi bäst bokar om.